- 02126711303
- info@omidan.institute
- شنبه تا چهارشنبه از ۸ صبح الی ۱۷ عصر
با پیشرفت تکنولوژی هر روز بیش از قبل زندگی ما متکی بر گوشی های هوشمند می شود. چند سالی است بخشی از زندگی ما در گوشی های هوشمند و شبکه های مجازی می گذرد. گسترش شبکه های مجازی به میزانی بوده است که کارشناسان از نوعی هویت در فضای مجازی جدا از هویت انسان دردنیای واقعی صحبت می کنند. طبیعتاً با گسترش تکنولوژی کودکان و نوجوانان نیز درگیر این فرآیند خواهند شد و این موضوع به یکی از بخش های مطالعاتی روانشناسی کودک تبدیل شده است. کودکان نیز مانند بزرگسالان با تکنولوژی و ابزار آن در ارتباط هستند و این نکته ای است که روانشناسی کودک به بررسی آن پرداخته است. این ابزارهای هوشمند سودمندی های بسیاری دارند. گسترش ارتباطات و دسترسی به تعاملات گروهی و گسترش دایره و روابط شغلی و تجارت و کسب و کار تنها نمونه کوچکی از مزیت آنهاست. اما گوشی های هوشمند و موبایل ها چه اثرات منفی به ویژه بر روی کودکان بر جای می گذارند؟ روانشناسی کودک که بر فرایند رشد و تربیت کودکان نگاهی ویژه دارد همواره نسبت به اثرات گوشی های هوشمند بر کودکان هشدار داده است.
روانشناسی کودک بر کودکی انسان به عنوان مرحله ای مهم و سازنده و اثرگذار در زندگی تأکید می کند. در کودکی انسان جدا از آنکه نیاز به مراقبت های مختلف فیزیکی دارد نیاز دارد تا در زمینه روانی نیز از او مراقبت شود و این مرحله را از نظر سلامت روان به خوبی پشت سر گذارد. آرامش و سلامت روانی که در این مرحله شکل می گیرد می تواند بر زندگی آینده فرد اثر چشمگیری داشته باشد.
امروزه در ارتباط با اثرگذاری گوشی های هوشمند بر کودکان صحبت های بسیاری شده است. بسیاری از امواج مخرب گوشی ها بر سلامت مغز و روان کودکان هشدار می دهند. مطالعاتی که از سال ها پیش در دست انجام است به شواهدی در ارتباط با آسیب گوشی های هوشمند به مغز کودکان رسیده است. این پژوهش ها همچنین نسبت به شکل گیری تومور مغزی در کودکان هشدار داده است.
اثرات منفی موبایل بر کودکان
روانشناسی کودک بر این نکته تأکید می کند که گوشی های هوشمند ممکن است در فرایند رشد کودک مانع ایجاد کنند و اجازه کسب مهارت های مختلف را از کودکان سلب کنند. امروزه بسیاری از کودکان دارای گوشی های هوشمند هستند و ممکن است وقت زیادی از روز را با این وسایل مشغول بازی باشند. استفاده بدون محدودیت برخی از کودکان از تلفن های هوشمند باعث شده است که آنها نسبت به بسیاری از جنبه های کودکی غافل شوند. روانشناسی کودک تأکید دارد که هر کودکی نیاز به سرگرمی و بازی های مختلفی دارد تا توانایی های مختلفی در او شکل بگیرد. اما استفاده بیش از حد از گوشی های هوشمند باعث نگرانی بسیاری از روانشناسان کودک شده است چرا که نمی تواند بسیاری از تجربیات مفید کودکی را پشت سر بگذارد و مهارت هایی مانند مهارت های حرکتی را که از طریق بازی های مختلف به دست می آید را به دست آورد. همچنین کودک کمتر با همسالان خود تعامل خواهد داشت و نمی تواند در بازی های گروهی که برای او بسیار مفید است شرکت کند.
در روانشناسی کودک بر تجربیات دوران کودکی برای رشد در ابعاد مختلف و کسب مهارت های گوناگون مورد نیاز در کودکی تأکید شده است. استفاده بیش از حد از گوشی های هوشمند در این فرایند تداخل ایجاد می کند. کودکی که بیش از حد از گوشی های هوشمند استفاده کند نمی تواند بازی و تعامل با همسالان خود را تجربه کند و فرآیند رشد را به درستی پشت سر بگذارد.
استفاده بیش از حد و تمام وقت از گوشی های هوشمند آسیب های مختلفی برای کودکان خواهد داشت و روانشناسان کودک همواره بر روی این مسئله هشدار داده اند. استفاده بیش از حد از تلفن های هوشمند می تواند در فرایند خواب کودک اخلال ایجاد کند و بر روی کیفیت خواب آنها اثری جدی بگذارد. طول موج کوتاه آبی که از طریق گوشی های هوشمند و تبلت ها بر روی چشم بازتاب پیدا می کند می تواند منجر به تأخیر در ملاتونین شود و کیفیت خواب را تحت تأثیر قرار دهد و در فرآیند خواب کودک اخلال ایجاد کند. در روانشناسی کودک، خواب از اهمیت زیادی برای سلامتی کودک قرار دارد.
پژوهش های تازه دانشمندان اروپایی همچنین نشان داده است که استفاده از گوشی های هوشمند و یا تبلت ها می تواند بر بینایی کودکان اثر منفی بگذارد. طبق گفته دانشمندان استفاده از تلفن های هوشمند قطعاً به بینایی کودکان آسیب وارد می کند و سیستم عصبی و چشمی کودکان را دچار آسیب می کند. استفاده از گوشی های تلفن همراه و تبلت ها همچنین به دلیل نور زیاد آنها خصوصاً در کودکانی با سنین پایین ترباعث ایجاد عوارض عصبی خواهد شد.
استفاده از تلفن های هوشمند برای کودکان حتی می تواند سبب استرس مداوم آنها شود. استرس می تواند در فرایند رشد کودکان اثر جدی بگذارد و همواره در روانشناسی کودک به آن توجه ویژه ای شده است. کودکان عادت به چک کردن و نگاه کردن به گوشی های خود می کنند. این استرس همچنین می تواند همراه با خود نوعی اختلال وسواس را نیز به همراه داشته باشد. همچنین گفته شده است که استفاده بیش از حد از تلفن های هوشمند در کودکان نوعی پریشانی و اختلال ذهنی ایجاد خواهد کرد که می تواند بر سلامت روانی آنها آسیب جدی داشته باشد.
اثرات منفی موبایل بر کودکان
بازی و تحرک در سنین کودکی از توصیه های جدی در پژوهش های روانشناسی کودک است. اما استفاده از گوشی های هوشمند و تبلت ها می تواند این فرایند را به طور کامل مختل کند. عدم تحرک و بازی هایی که بچه ها را به حرکت وامی دارند می تواند سبب چاقی کودکان شود و آنها را از بسیاری از فعالیت های گروهی و اجتماعی دور کند. چاقی کودکان می تواند همچنین بر کیفیت زندگی آینده کودکان اثری منفی بگذارد.
استفاده از گوشی های هوشمند همچنین می تواند آسیب جسمی نیز به کودکان نیز وارد کند. فعالیت مداوم با انگشتان دست بر روی صفحه گوشی های هوشمند و یا تبلت ها می تواند باعث آسیب جدی به انگشتان دست کودکان و عضلات آنها شود. کندی و تأخیر در حرکت انگشتان از مشکلاتی است که ایجاد شده و فعالیت کودک را دچار اخلال و مشکل می کند.
آدرس : تهران،روبروی پارک نیاوران،مجتمع اداری تجاری اطلس مال، طبقه A4 ، واحد 14
تلفن : 02126711303
پشتیبانی فنی : 09129582007
موسسه امیدان حضور جوان نهادی است مستقل که در زمینه ی انجام فعالیت های پژوهشی و مطالعاتی با هدف توسعه و تعالی ایران عزیزمان در سال 1395 به ثبت رسمی رسیده است. عموم فعالیت های امیدان حضور جوان در حوزه های علمی فرهنگی تحقیقاتی و نیکوکاری جامعه می باشد. ما به جوانان این مرز و بوم ارزش بسیار قائلیم و اعتقاد داریم با نیروی جوان و دانش روز در کنار بهره مندی از تجربه ی بزرگان، می توانیم ایران را بسازیم.