- 02126711303
- info@omidan.institute
- شنبه تا چهارشنبه از ۸ صبح الی ۱۷ عصر
آیا شما می دانید ویژگیهای دوران نوجوانی چیست؟ آیا خصوصیات ویژه دوران نوجوانی را می شناسید؟ دوران نوجوانی دوران گذار است. روانشناسی نوجوان می گوید دوره نوجوانی گذر از دوران کودکی به بزرگسالی و تغییر شرایط از دوران کودکی به دوران بزرگسالی است که می تواند یکی از اثرگذارترین دوران زندگی انسان باشد. نوجوانی همچون پلی است که انسان را از دوران زیبای کودکی به دوران بزرگسالی می رساند. نحوه عبور ازاین پل تا حد زیادی تعیین کننده این مسئله خواهد بود که در دوران بزرگسالی چه کسی هستیم و چگونه با دنیای پیرامونمان تعامل خواهیم داشت و در این مسیر شناخت دوره نوجوانی و روانشناسی نوجوان می تواند گامی مهم و موثر باشد. دوران کودکی سرشار از کشف و جستجو و شناخت است. دنیای اطرافمان را می شناسیم و آن را کشف می کنیم. کودکی یک آغاز است که پس از آن نوجوانی می آید. این دوران به خاطر کسب هویت انسان و تغییراتی که در فرد روی می دهد از مهم ترین و حساس ترین دوره ها در زندگی است. اما دوران نوجوانی چه ویژگی ای دارد و پس از طی کردن کودکی با چه شرایطی مواجه می شویم. در ادامه با هم ده ویژگی دوران نوجوانی را مرور می کنیم که ما را به بینشی مناسب تر نسبت به این دوره می رساند.
ویژگیهای دوران نوجوانی چیست؟
همه ما بدون شک از بحران های دوران نوجوانی اطلاع داریم. این بحران ها می توانند سازنده و یا مخرب باشند. بحران هایی که به دلایل مختلف به وقوع می پیوندند و یکی از دلایلش می تواند تغییرات فیزیولوژی در بدن انسان باشد. همچنین حرکت از کودکی به سمت نوجوانی نیز همراه با بحران است. بنابراین مشخصه دوره نوجوانی مواجه شدن فرد با بحران هایی است که برای او پیش می آید. گذر نوجوان از بحران ها تعیین خواهد کرد که دوران بزرگسالی او چگونه طی خواهد شد و او می تواند این بحران ها را به شکل مثبنتی پشت سر بگذارد و یا نتواند از پس آنها برآید. روانشناسی نوجوان برای این بحران ها راه حل هایی مناسب ارائه داده که به فرد برای گذراندن مناسب تر این دوران کمک می کند.
یکی از مشخصه های دوران نوجوانی عصیان است. نوجوان با طغیان و عصیان بر علیه بخشی از قوانین و یا ارزش ها ماهیت خود را تثبیت می کند. ممکن است در برابر والدین مواضعی داشته باشد و بسیاری از قوانین خانه را زیر پا بگذارد. عصیان بخشی از ویژگی نوجوانی است که نحوه مواجهه خانواده و پدر و مادر با آن می تواند در شدت و ادامه آن نقشی تعیین کننده داشته باشد.
نوجوانی مستلزم تغییر است. تغییر در ساختار بدن و تغییر در رفتارها از دیگر مشخصه های دوره نوجوانی است. تغییرات نوجوانی به آرامی صورت می پذیرد و به نوعی نوجوان استقلال و ماهیتی مستقل را جستجو می کند. تغییر بارزترین ویژگی دوره نوجوانی است. این تغییرات به صورت تدریجی در فرد اتفاق می افتد. از نظر روانشناسی نوجوان کنارآمدن با این تغییرات می تواند به میزان زیادی نشان دهنده هوش فرد باشد.
خانواده در دوره نوجوانی می تواند نقش مهم و موثری در ساخت شخصیت نوجوان و عبور او از بحران ها و چالش های دوران نوجوانی داشته باشد. یک خانواده خوب به نوجوان برای سازگاری با تغییرات کمک می کند. نوجوان در این سن نیاز دارد که خانواده نقش حامی را برای او داشته باشد. خانواده می تواند با درک نوجوان و همراهی با او نقشی سازنده را در این دوران برای نوجوان داشته باشد. روانشناسی نوجوان همواره بر نقش خانواده در سنین کودکی ونوجوانی تاکید داشته است.
احترام به نوجوان از اهمیت بالایی برخوردار است. نوجوان نیاز به دیده شدن دارد. نوجوان باید مورد پذیرش واقع شده و تحسین شود تا بتواند اعتماد به نفس مناسبی را کسب کند. شکل گیری اعتماد به نفس در دوران نوجوانی و باور و پذیرش خود توسط نوجوان می تواند نقش بسیار مهمی در بزرگسالی و همچنین پشت سرگذاشتن بحران ها و چالش های نوجوانی داشته باشد. در این سن والدین نباید کودک را مورد سرزنش قرار داده و تحقیر کنند. همچنین نصیحت در دوران نوجوانی کاربرد زیادی ندارد. این پذیرش و دوستی با نوجوان است که در روانشناسی نوجوان بر نقش آن در سازگاری کودک با خانواده و محیط تاکید شده است.
همدلی و پذیرش نوجوان در میان خانواده می تواند حس امنیت و دارا بودن پشتوانه را به نوجوان برساند. لازم است در دوران نوجوانی همراهی زیادی با نوجوان داشته باشید و گاهی او را بدون قضاوت همراهی کنید. نوجوانی که مورد پذیش قرار گیرد کمتر رفتارهای ناهنجار از خود بروزمی دهد و کانون خانواده را محلی امن و آرام در نظر می گیرد که می تواند پشتیبان او باشد.
ویژگیهای دوران نوجوانی چیست؟
همه انسان ها در دوران زندگی تنهایی را تجربه می کنند. تنهایی به عنوان تجربه ای منحصر به فرد همواره مورد توجه بوده است و الزاماً هر نوع تنهایی بد نیست. نوجوان نیاز دارد گاهی تنها باشد و بتواند حریم شخصی خود را برای این تنهایی حفظ کند. نوجوان در تنهایی می تواند به چالش های پیش رویش فکر کرده و بتواند خود را در زمینه تصمیم گیری محک بزند. والدین از دیدگاه روانشناسی نوجوان باید به این تنهایی احترام گذاشته و حتی رابط به وجود آمدن آن را ایجاد کنند.
کسب هویت یکی از مراحل اساسی رشد انسان سالم است. آنچه ما هستیم و می شویم به میزان زیادی بستگی به هویتی دارد که کسب کرده ایم. در نوجوانی افراد هویت خود را شکل داده و کسب می کنند. اینکه می خواهند چه کسی باشند و کدام مسیر را دنبال کنند. در این میان خانواده باید نقش پذیرنده و حامی داشته و از هرگونه تحمیل عقاید خود بپرهیزند. هویت نوجوان در زمینه های مختلف مانند شغلی، مالی، کاری و سبک زندگی اثر زیادی در کسب موفقیت و آینده آنها خواهد گذاشت. روانشناسی نوجوان نیز بر این نکته تاکید کرده و هویت را بخش مهمی از مرحله رشد انسان می داند. کسب هویت در نوجوانی اتفاق می افتد و تا حد زیادی در آینده انسان اثرگذار است.
آدرس : تهران،روبروی پارک نیاوران،مجتمع اداری تجاری اطلس مال، طبقه A4 ، واحد 14
تلفن : 02126711303
پشتیبانی فنی : 09129582007
موسسه امیدان حضور جوان نهادی است مستقل که در زمینه ی انجام فعالیت های پژوهشی و مطالعاتی با هدف توسعه و تعالی ایران عزیزمان در سال 1395 به ثبت رسمی رسیده است. عموم فعالیت های امیدان حضور جوان در حوزه های علمی فرهنگی تحقیقاتی و نیکوکاری جامعه می باشد. ما به جوانان این مرز و بوم ارزش بسیار قائلیم و اعتقاد داریم با نیروی جوان و دانش روز در کنار بهره مندی از تجربه ی بزرگان، می توانیم ایران را بسازیم.